Valssi on yksi suosituimmista tanssilajeista, eikä ihme, sillä sen juuret yltävät jopa 1000-luvulle saakka. Se onkin yksi kaikkein vanhimmista seuratansseista, joita tiedetään. Suomalaisille valssi on tuttu etenkin hääjuhlista, sillä mitä olisi hääjuhla ilman häävalssia. Jo häitä varten tulisi jokaisen opiskella valssin askeleet, jotta tanssilattialla ei joutuisi täysin sanattomaksi. Valssia voidaan toki harrastaa erilaisissa tanssiryhmissä ja sitä pääsee tanssimaan esimerkiksi tanssilavoilla ympäri Suomen.
VALSSIN ASKELEET MIEHILLE JA NAISILLE
Suomessa valssi perustuu englantilaiseen kansallisesti vakioituneeseen valssiin. Kyseessä on kuitenkin melko jäykkä laji, sillä se vie paljon tilaa tanssilattialta, eikä näin ollen sovellu esimerkiksi täysille tanssilavoille. Siksi tanssilavoilla saatetaan käyttää hieman muokattua lajia, ja myös häävalssi voidaan tanssia huomattavasti rennommin. Seuraavaksi kerromme tarkemmin, miten valssin perusaskelikko menee miehillä, jotta osaisit tanssia valssia tiukan paikan tullen.
Miehillä valssin perusaskeleet menevät seuraavanlaisesti. Vasemmalla jalalla askel eteen, oikealla jalalla askel oikealle etuviistoon, vasen jalka oikean viereen, oikealla jalalla askel eteenpäin, vasemmalla jalalla askel etuviistoon vasemmalle ja oikea jalka vasemman jalan viereen. Samaa askelikkoa toistetaan tanssin edetessä. Naisen askelikko seuraa perässä miehen askelikkoa ja toimii täydellisenä peilikuvana sille.
HÄÄVALSSI
Häävalssi on yksi kaikkein odotetuimmista juhlanumeroista hääjuhlissa. Sitä varten kannattaa ehdottomasti opetella valssin askeleet, sillä tanssia seuraa monta silmäparia vieraiden lukumäärästä riippuen. Monesti perusaskelikon osaaminen riittää, mutta halukkaat voivat jopa lähteä tanssitunneille opiskelemaan edistyneempää valssia. Eikä tietenkään haittaa, vaikka perusaskeleetkin hieman ontuisivat, sillä tärkeänä päivänä huomio on tietenkin omassa puolisossa enemmän kuin itse oikeaoppisessa tanssissa, ja myös vieraat tietävät sen.
Häävalssia tanssiessa, eivät valssin askeleet mene aivan oikeaoppisesti aina, sillä välillä täytyy tehdä suunnanmuutoksia. Miehen perusaskelikko voikin mennä joko eteen- tai taaksepäin, ja naisen tulee aina seurata perässä, sillä perinteisesti mies on se, joka vie tanssilattialla. Tänä päivänä saattaa toki olla niin, että hääpari päättää olla tanssimatta perinteistä häävalssia, vaan tilalla voi olla esimerkiksi jokin muu häätanssi.
SUOMALAISEN VALSSIN PERUSASKELEET
Suomalainen valssi eroaa hieman valssin perusaskeleista. Suomalaiset ovat perinteisesti hyvin ylpeitä suomalaisesta valssista samaan tapaan kuin esimerkiksi suomalaisesta Galaksino casinosta. Askeleet menevät tanssissa seuraavalla tavalla. Mies ottaa vasemmalla jalalla askeleen eteenpäin, seuraavaksi askel oikealle etuviistoon oikealla jalalla, vasen jalka oikean jalan viereen, askel oikealla jalalla eteenpäin, askel takaviistoon vasemmalle vasemmalla jalalla ja oikea jalka vasemman jalan viereen. Sama voidaan tehdä myös toiseen suuntaan, ja nainen seuraa askeleissa perässä peilikuvana.
Suomalaisista valsseista suosituimpia ovat etenkin Akselin ja Elinan häävalssi, joka kuullaan vielä nykyäänkin suomalaisissa hääjuhlissa. Muita tuttuja suomalaisia valsseja ovat esimerkiksi Kesäillan valssi, Iltatuulen viesti, Kotkanpoikii ilman siipii, Äänisen aallot, Vanhojapoikia viiksekkäitä ja Elämää juoksuhaudoissa. Monet näistä ovat tuttuja suomalaisilta tanssilavoilta.
VALSSIN ASKELEET ON HELPPO OPPIA
Valssi on muihin tanssilajeihin nähden erittäin helppo oppia. Perusaskeleet oppii hyvin nopeasti muutamalla harjoituskerralla. Tätä lajia kannattaa kuitenkin harjoitella parin kanssa, sillä parin kanssa tanssiessa tulee huomioida myös parin tanssiaskeleet, jotta välttyy astumasta toisen varpaille. Valssi ja muut tanssilajit ovat suomalaisille tuttuja erilaisilta tanssilavoilta ja juhlista, ja niiden osaamista kannattaa ylläpitää.
Tanssia kannattaa harrastaa aina silloin tällöin, sillä se on sekä mukavaa että rentouttavaa. Kun tanssii säännöllisesti tai edes pari kertaa vuodessa, pysyy taito yllä. Moni ajattelee, että se riittää, jos tanssii oman häävalssin, mutta siihen tanssimista ei kannata kuitenkaan jättää.
Koska valssin askeleet on helppo oppia, voit opetella kotona. Monet katsovat mallia valssin perusaskeleista ja tanssivat musiikin tahtiin. Jos yksin opiskelu tuntuu kuitenkin turhauttavalta, voi aina palkata tanssinopettajan avuksi. Opettajan avulla valssiin pääsee nopeasti mukaan ja perusaskeleet oppii kuin huomaamattaan. Kun tanssiessa on hauskaa, ei haittaa, vaikka silloin tällöin astuisi tanssiparin varpaille.