KOLMILAMMIN LAVA OSANA SUOMALAISTA TANSSILAVAKULTTUURIA

post thumb
Harrastukset
by Minna/ on 02 Sep 2021

KOLMILAMMIN LAVA OSANA SUOMALAISTA TANSSILAVAKULTTUURIA

Kolmilammin lava sijaitsee Kanta-Hämeessä Hausjärvellä Turkhaudan kylässä. Pääsääntöisesti lava palvelee tanssikansaa toukokuusta elokuuhun, mutta syyskuussa tanssitaan usein vielä syystansseja. Esimerkiksi vuonna 2021 lavakautta jatkettiin kesäkauden päätyttyä vielä syyskuun ajan. Tanssilavaa ympäröi kolme lampea, joten tanssikansa pääsee nauttimaan kevyen musiikin lisäksi myös kauniista vesistömaisemasta. Kolmilammin erikoisuus on kahviossa myytävät kakut. Se on niistä tunnettu ja monet tulevat tansseihin kauempaakin kakkukahvien innoittamina.

KOLMILAMMIN LAVA JATKAA TANSSILAVOJEN ROMANTIIKKA-AIKAA

Suomessa tanssilavakulttuurilla on vahvat satavuotiset perinteet. Ensimmäiset tanssit on järjestetty jo 1800-luvulla ja säännöllisesti niitä on järjestetty 1920-luvulta alkaen. Tanssilavakulttuuria voidaankin nykyään kutsua perinnekulttuuriksi. Tanssilavojen romanttinen aika sijoittuu 1950- ja 60-luvuille. Elokuvateollisuudella oli suuri rooli siinä, millaisena tanssilavat miellettiin silloin ja millaisena ne näyttäytyvät nykyihmiselle. Tämän jälkeen oli hiljaisempaa kunnes 90-luvun lama räjäytti tanssilavojen suosion taas entisaikojen tasolle.

Jos etsii itselleen sopivia käyntikohteita niin kannattaa listata tanssilavat maakunnittain. Jokaisessa maakunnassa on useita tanssilavoja. Usein ne sijaitsevat pienemmissä kylissä ja pitäjissä, jotka eivät löydy pääteiden varsilta. Innokkaat tanssiharrastajat kiertävät kesän aikana useita lavoja. Jokaiselle löytyy varmasti suosikki. Osa tykkää isoista puitteista lähellä kaupunkikeskuksia ja toiset taas maaseudun rauhasta hiekkateiden varsilla.

KUINKA VOI LÖYTÄÄ ITSELLEEN SOPIVAN TANSSILAVAN?

Kolmilammin lava tarjoaa upeat luonnonkauniit puitteet kesätansseille. Jokaisella lavatansseissa kävijällä on varmasti oma suosikkilava, mutta muissakin kannattaa käydä. Osa kiertää lavoja suosikkiartistinsa perässä ja osalle artistilla ei niin ole väliä kunhan lavan puitteet ovat mieluisat. Suomessa on edelleen kymmeniä aktiivisesti toimivia tanssilavoja, joten sieltä varmasti löytyy jokaiseen makuun jotakin.