TANSSI HARRASTUKSENA ON OSA SUOMALAISTA HISTORIAA

post thumb
Harrastukset
by Minna/ on 21 May 2022

TANSSI HARRASTUKSENA ON OSA SUOMALAISTA HISTORIAA

Suomessa on tanssittu niin kauan kuin täällä on ollut asukkaita. Ihmisen ensimmäinen ilmaisun väline on ollut musiikki ja tanssi. Tanssin ja rytmin tuottamiseen tarvitset vain itsesi. Kädet ja jalat lyövät tahtia, laulu raikuu ja keho liikkuu. Ensimmäiset tanssit olivat piirissä tanssittavia tai letkassa kuljettavia runonlaulantaan liittyviä kertomustansseja. Ihmisillä oli tarve tukea rytmistä kerrontaa kehon liikkeillä eläytyessään tarinaan. Tältä pohjalta ovat syntyneet kansantanssit, jotka usein ovat piirissä tai riveissä vastakkain tanssittavia ryhmätansseja. Tanssi harrastuksena sopii kaikille.

PERINTEINEN SUOMALAINEN TANSSI HARRASTUKSENA

Kansantanssi on muuntunut aikojen kuluessa. Meille on tullut vaikutteita monelta suunnalta ja niinpä kansantanssin nimistössä kuullaan ruotsalaispolskan, merimiespolkan ja ameriikanpolkan kaltaisia termejä. Ensin tanssittiin itselle ja nykyään myös yleisölle. Kansantanssi kertoo kokonaisuudessaan historiastamme, keitä me olemme ja mistä me tulemme. Se sitoo meidät sukupolvien ketjuun. Kansantanssi on monipuolinen harrastus, sillä askellikkoja on monenlaisia ja akrobatiaakin saa liittää mukaan. Kansantanssi sopii harrastukseksi lapsista vaariin ja isoäiti voi tanssia lapsenlapsensa kanssa.

Tanssia voi itselleen eikä esiintyminen ole pakollista. Kilpailuhenkisille löytyy kuitenkin kilpailuja, joissa voi mittauttaa parin polkan osaamisen tai koko ryhmän esityksen tason. Kansantanssi voi olla hidasta ja surumielistä tai iloista ja riehakasta. Tanssi on paitsi kehon huoltamista ja kunnon ylläpitämistä, myös mielen huoltoa. Kuvioiden mieleenpainaminen ja askellikkojen harjoittelu on aivovoimistelua parhaimmillaan. Mielen ja kehon yhteistyö vaatii keskittymistä ja onnistumisen tunteet näin kokonaisvaltaisen työn jälkeen ovat palkitsevia.

RYTMI JA LIIKE YHDISTÄVÄT IHMISIÄ

Kun koko tanssiryhmä saa askeleensa sovitettua yhteen, tanssi soljuu ja mieli riemuitsee. Kovan työn tuloksena on kehon liike, joka ilmentää ihmisen perusajatuksia, iloa ja surua, toivoa ja kaipausta. Kansantanssin harrastaminen on helppoa aloittaa. Harrastusvälineet ovat oma keho ja mieli. Etsi siis sopiva ryhmä tai tanssi parin kanssa kotona.